İş dünyası tedirgin: 40 yaş sendromu… Z kuşağı ardından EYT’liler

Son dönemde sanayici ve üreticinin nitelikli işçi bulma konusunda dillendirdiği şikâyetlere bir yenisi daha eklendi. Önce haftada 4 gün, günde 6 saat, hibrit ve uzaktan çalışma isteyen Z kuşağının sorunlarıyla uğraşan patronlar şimdi de 40 yaş üzerindeki profesyonellerin ikinci kariyer planları nedeniyle alarmda. American Institute for Economic Research’ün araştırmasına göre, 40 yaşına gelmiş birçok çalışan kariyerine farklı bir yön vermek istiyor. Hatta bunun için her şeye sıfırdan başlamayı dahi göze alabiliyor.

40-50 yaş arası çalışanların çoğu, rotayı ikinci kariyere çevirdi. Kimi hobisini mesleği haline getiriyor kimi üniversite eğitimine daha başlıyor ya da sertifika programlarına katılıyor. 40 yaş üstü çalışanların ikinci kariyere geçişi, işverenler açısından ciddi bir nitelikli iş gücü kaybı olarak görülüyor.

NE ETKİLİYOR?

“Bir insan 40’lı yaşlara geldiğinde kariyerini neden değiştirmek ister?” sorusunun cevabını uzmanlar, maaş uyumsuzluklarına, tükenmişlik sendromuna, gelecek kaygısına bağlıyor. Ya da yıllar sonra aslında yapmak istediği mesleğin bu olmadığını fark etmiş, mesleğinde gelecek olmadığını kabullenmiş kişilerin ikinci kariyer planlarına giriştiğini belirtiyor. Ayrıca işe yeni başlayan Z kuşağı ile aynı maaşı almak zorunda kalmak da 40 yaşın kaçış trendinin katlanarak artmasına neden oluyor.

RAKAMLAR DOĞRULUYOR

TÜİK İşgücü İstatistikleri raporuna göre de, 40 yaş ve üzeri çalışanların iş bırakma sebepleri arasında tükenmişlik, düşük ücretler ve iş-yaşam dengesi problemleri ön plana çıkıyor. Bu yaş grubundaki çalışanların yüzde 25’i maaş yetersizliği, yüzde 30’u ise iş tatminsizliği nedeniyle mevcut pozisyonlarını bırakıyor. Yine TÜİK verilerine göre son 3 yılda 40 yaş üzeri çalışanların iş gücü piyasasından çekilme oranı yüzde 6 artmış durumda. TOBB’a bağlı odalar tarafından yapılan 2024 yılı başındaki bir ankete göre, sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 45’i nitelikli iş gücü bulmakta zorlandığını belirtti.

TARIM, GASTRONOMİ, DİJİTAL İŞLER…

Sabah gazetesinden Metin Can haberine göre, ikinci kariyerlerini zanaatkarlık, tarım, gastronomi, YouTuber, dijital işler gibi alanlarda inşa eden bu yeni nesil profesyoneller hem bireysel hayatlarını yeniden şekillendiriyor hem de iş dünyasında yeni bir dönüşüm yaratıyor. İş dünyası yaşanan durumu EYT’den sonraki en büyük ikinci iş gücü kaybı olarak görüyor.

İŞ DÜNYASI TEDİRGİN

Yıllarca sektörde deneyim kazanmış, bilgi birikimi yüksek beyaz yakalı çalışanların kurumsal pozisyonlarını bırakmaları, birçok sektörde ciddi iş gücü kaybına yol açıyor. Birçok işveren, bu eğilimin şirketlerde deneyim açığı yarattığını ve nitelikli iş gücünün hızla azalmasına neden olduğunu vurguluyor. Birçok şirket, yıllarca yatırım yaptığı çalışanların bir anda sektörü terk edip tamamen farklı alanlara yönelmesinin kendilerine zarar verdiğini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir